• The Toughest Rugged Mobile Computers

  • The Toughest Rugged Mobile Computers

A legstrapabíróbb szélsőséges igénybevételre tervezett mobil számítógépek

A Panasonic régóta ismert innovatív, globális piacvezető technológiáiról. Mivel nagy összegeket fordít kutatásra és tesztelésre, a jövőben is folytatni tudja az élvonalbeli, új technológiák és termékek fejlesztését. A Panasonic a teljes Toughbook választéknál szigorú teszteléssel gondoskodik róla, hogy termékeit továbbra is a világ legjobb strapabíró mobil számítástechnikai megoldásaiként tartsák számon.

A mostoha működési környezetben strapabíró mobil számítástechnikai termékekre van szükség.

A Panasonicnál tudjuk, hogy a Toughbook felhasználók kivételesen zord körülmények között dolgoznak, ezért olyan mobil számítógépekre van szükségük, amelyek ilyen, kihívásokkal teli környezetekben is megállják a helyüket. A fejlesztés és a gyártás során is az európai és globális tesztszabványok követelményeinek megfelelő, szigorú tesztelésnek vetünk alá minden modellt. Ennek eredményeként a Toughbook választék elemei a legszélsőségesebb és a legkülönfélébb helyzetekben támogatják a dolgozókat.

A Panasonic saját üzemeiben sokféle strapabíró mobil számítógépet állítunk elő, a szélsőséges igénybevételre tervezett rendszerektől a fokozott igénybevételre szánt gépeken át a fokozott igénybevétellel járó üzleti használatra készült modellekig. A többféle környezetben is jól bevethető, fokozott igénybevétellel járó üzleti használatra tervezett gépek tűrik a folyadékömlést, a külső mechanikus behatásokat, míg a szélsőséges igénybevételre tervezett modellek sértetlenül átvészelik a leejtést akár 180 cm magasságból, és rendkívül hideg vagy meleg, párás, poros, piszkos környezetben, nagy légköri vagy fizikai nyomás, és rázkódás mellett is működnek.

Ütés- és eséstesztek

A szélsőséges igénybevételre tervezett Panasonic Toughbook mobil számítógépeket a képességeik határáig teszteljük, hogy a legmostohább viszonyok között se hagyják cserben gazdáikat. A laptopok és táblagépek leejtésekor gyakran fordul elő merevlemez-hiba és képernyőtörés, a Panasonic Toughbook eszközök azonban kialakításuknál fogva elnyelik az ütés erejét, és jól tűrik az ilyen jellegű igénybevételt. 

A szélsőséges igénybevételre tervezett modellek eséstesztjei során a gépeket 120, 150 és 180 cm magasságból is leejtik.  Minden tesztet 26 alkalommal végeznek el minden egyes terméknél. Az eredményeket független tesztlabor hitelesíti1. A vizsgálatok során a gépeket 5 cm vastag rétegelt falemezre ejtik, amelyet egy betonra fektetett acéllemezen helyeznek el. A teszteket a MIL-STD-810G katonai szabvány 516.6-os módszerének IV. előírása (ütésteszt) alapján végzik.

Az alkalmazott katonai szabványt (MIL-STD 810G) az Egyesült Államok hadserege dolgozta ki annak vizsgálatára, hogyan teljesítenek a különböző készülékek bevetés közben.

A MIL-STD-810G teszt legfeljebb öt mintadarab használatát engedélyezi az eséstesztnél. A Panasonic azonban csak egyetlen eszközt használt a szélsőséges igénybevételre tervezett Toughbook modellek tesztelésekor. Minden egységet 26 alkalommal ejtenek le a megadott három különböző magasságból, ami összesen 78 leejtést jelent. 

Minden vizsgált Toughbook modellt egymás után 26-szor ejtenek le minden oldalára, szélére és sarkára, kikapcsolt állapotban, háromféle magasságból. Minden esés után vizuálisan megvizsgálják a strapabíró számítástechnikai eszközöket, majd funkcionális vizsgálat következik, rendszerbetöltéssel és a Windows működésének ellenőrzésével. 

A strapabíró üzleti Toughbook számítógépeket és a 4K táblagépet 30 és 76 cm magasságból, vízszintesen ejtik le a hátlapjukra.

A belső tesztek alkalmával a MIL-STD szabvány követelményein túlmenően, működés közben is leejtik a Toughbook modelleket. Ennek során az eszközöket a normál MIL-STD teszthez előírtnál keményebb felületre ejtik.

1 Nemzeti szintű független tesztlabor által, a MIL-STD-810G szabvány 516.6-os módszerének IV. előírása (ütésteszt) szerint végzett vizsgálat.

Folyadékállósági vizsgálat

A folyadékállósági vizsgálat azt méri, milyen mértékig állnak ellen a nedvességnek a strapabíró Toughbook mobil számítógépek. Időnként óhatatlanul üdítőital fröccsen vagy ömlik a számítógépre, ám ennél sokkal agresszívebb anyagok is a billentyűzetre és a képernyőre kerülhetnek. Ezért a folyadékvizsgálat során az olajjal és bizonyos vegyi anyagokkal szembeni ellenállást is vizsgálják, továbbá azt is, hogyan tűri a rendszer a fertőtlenítő anyagokkal való ismételt tisztítást, például az egészségügyi használatra szánt mobil számítógépek esetén.

Mivel a Toughbook számítógépeket gyakran használják a szabadban, tisztában vagyunk vele, hogy a csapadéktűrésüket is meg kell vizsgálni. A zuhogó esőt imitáló vízteszt során 30 percen át 15 cm/óra csapadékmennyiségnek és 113 km/h óra intenzitású szélnek teszik ki a Toughbook számítógépeket.

A Panasonic mérnökei a MIL-STD-810G szabvány 506.5-os módszerének I. előírása (zuhogó eső) és III. előírása (vízpermet) szerint végzik a víztesztet.

Az alkalmazott katonai szabvány (MIL-STD 810G) az Egyesült Államok hadseregének teszteljárása, amely képességeik felső határáig, a gyakorlati felhasználás során lehetséges szélsőséges környezeti feltételek között vizsgálja a termékek működését.

A Toughbook számítógépeket működés közben, nyitott kijelzővel tesztelik úgy, hogy a portokat a termék alapcsomagjában szállított gumitömítésekkel lezárják.  A vizsgálatot követően megnézik, behatolt-e a víz a gép belsejébe.

Más számítógépgyártókkal ellentétben a Panasonic nem rövidíti le a folyadéktűrési tesztet.  

A teszt során a Toughbook kínálat egyes modelljeit eltérő fokú vízállóság szerint vizsgálják. A szélsőséges igénybevételre tervezett Toughbook termékek a MIL-STD 810G tanúsításnak megfelelő szintig vízállóak, míg a fokozott igénybevételre tervezett gépek a kisebb folyadékömléseket tűrik. A strapabíró üzleti számítógépek egyáltalán nem vízállóak.

1 Független, nemzeti szintű külső laboratórium által tesztelve a MIL-STD-810G szabvány 516.6-os módszer IV. előírása alapján (ütésteszt). Emellett az IEC 60529 szabvány 13.4, 13.6.2, 14.2.5 és 14.3 szakaszában foglalt követelményeknek is megfelel (IP65 besorolás).

Rezgéstűrési vizsgálat

A Toughbook ügyfelek többsége rendszeresen dolgozik nagy igénybevétellel járó környezetben, ami normál laptopok vagy táblagépek használata esetén problémákhoz vezetne a mobil számítástechnikai működésben. A különböző közlekedési eszközökön (gépkocsiban, vonaton, repülőgépen) használt eszközök folyamatos rezgésnek vannak kitéve, ezért nagyon fontos, hogy huzamosabb igénybevétel esetén is védettek legyenek az ebből fakadó sérülésekkel szemben.

A szélsőséges igénybevételre szánt Toughbook számítógépek rezgéstűrését alaposan megvizsgálják, hogy biztosan működőképesek legyenek rezgéssel járó környezetben.  A terepi munka során gyakran kell egyenetlen útfelületen autózni. A mobil laptopoknak ilyenkor is tűrniük kell a rezgést, és hatékonyan kell működniük. A termelésben vagy a bányászatban használt modellek is jelentős és gyakori rezgésnek vannak kitéve.

A Panasonic mérnökei által végzett más igénybevételi tesztekhez hasonlóan a szélsőséges igénybevételre tervezett Toughbook rezgéstűrési vizsgálatait is katonai szabvány alapján végzik (MIL-STD-810G, 514.6 módszer, I. eljárás, 24. kategória, a minimális integritás általános vizsgálata). A Panasonic rezgéstűrési vizsgálata azonban túllép a katonai szabvány követelményein, mivel minden egyes Toughbook számítógépet működés közben is tesztel. Így garantálható, hogy a szélsőséges igénybevételre tervezett modellek merevlemezei folyamatos rezgés mellett is képesek-e működni és lejátszani pl. egy videót. 

Ezen túlmenően egyes Toughbook modelleket (pl. CF-19 és CF-31) a MIL-STD vizsgálat mellett a következő szabvány szerint is tesztelnek: ASTM D4 169-04 (99), E jegyzék, Truck Highway Assurance Level II (működés közben). Az 1898-ban alapított ASTM (American Society for Testing and Materials International) a világ egyik legnagyobb, önként alkalmazott szabványokat kidolgozó szervezete. A járműrezgési vizsgálat során 1-200Hz, 0,52 Grms rezgésnek teszik ki az eszközöket mindhárom tengelyirányba, tengelyenként 90 percig. 

Részecsketűrési vizsgálat

A terepen végzett munka során a felhasználó és eszköze is ki van téve az elemeknek, ami többféle szempontból is kihívást jelenthet. A por és a kosz a mobil számítógép minden kitett felületén megtelepszik. Ez problémákhoz vezethet a billentyűzet és más alkatrészek működésében, lassíthatja a produktív munkavégzést, és ronthatja a hatékonyságot.

A Panasonic minden Toughbook termékét megvizsgálja a porral, homokkal és más szálló részecskékkel szemben tanúsított ellenállás szempontjából.

A Panasonic mérnökei minden szélsőséges igénybevételre szánt Toughbook eszközt porállósági vizsgálatnak vetnek alá. A 60°C üzemi hőmérsékleten végzett vizsgálat a MIL-STD-810G szabvány 510.5 módszerének I. eljárása (por) és II. eljárása (homok) szerint zajlik, és a képességei végső határáig próbára teszi a tesztelt eszközt. 

A MIL-STD-810G irányelvei szerint a 60°C az az „alapértelmezett” hőmérséklet, amit ennél a vizsgálatnál alkalmazni kell. Annak érdekében, hogy a részecsketűrési vizsgálat a lehető legkeményebbnek számítson, kvarclisztet és homokot is felhasználnak a tesztelés során.
Ahhoz, hogy a Toughbook átmenjen a részecskevizsgálaton, a mobil számítógépnek működőképesnek kell maradnia anélkül, hogy bármilyen negatív hatás lépne fel a mozgó alkatrészeknél, az érintkezéseknél és a reléknél.

A katonai szabvány szerinti vizsgálat mellett a szélsőséges igénybevételre tervezett Toughbook számítógépek IP65 por- és vízállósági tanúsítással is rendelkeznek, amelyet szigorú gyári teszteljárásban szereztek meg. Az IP65 a külső behatásokkal szembeni védettséget mutató besorolás, amely a víz, a por és más apró részecskék behatolása elleni védettség szerint értékeli és kategorizálja a termékeket.

Páraállósági vizsgálat

A folyadék behatolását megakadályozó funkciók a magas páratartalom által okozott potenciális problémákat is megelőzik a szélsőséges igénybevételre szánt Toughbook laptopoknál.  

A szélsőséges igénybevételre tervezett Toughbook termékek szigorú páraállósági vizsgálatai során arról győződnek meg, hogy az eszköz változatlan teljesítményt nyújt-e nagy páratartalom mellett.

Az összes Toughbook termék vizsgálatai a MIL-STD-810 szabvány szerint tanúsított tesztek, a páraállósági vizsgálatot is ideértve. A katonai szabvány szerinti vizsgálatot (MIL-STD 810G) az USA hadserege dolgozta ki annak érdekében, hogy különféle, nagy kihívással járó környezeti feltételek között, szigorú vizsgálatnak vesse alá az eszközöket.

A MIL-STD-810G szabvány 507.5 módszere (nehezített) a képességeik határáig próbára teszi számítógépes termékeinket. A MIL-STD leírása szerint ennél a vizsgálatnál a hőmérséklet 30°C és 60°C fok között változik, a relatív páratartalom ugyanakkor mindvégig 95%-os. A tíz 24 órás ciklusból álló, 10 napig tartó vizsgálat során az ötödik és a tizedik ciklus vége előtt az összes Toughbook számítógépnél megvizsgálják a működőképességet.

Emellett a számítógépes billentyűzetek és más elektromos alkatrészek csatlakozási pontjait páraállósági vizsgálatnak vetik alá, hogy ellenőrizzék, mennyire kényesek ezek az alkatrészek a rövidzárlat és a korrózió szempontjából.
Bár a MIL-STD követelményei nem írják elő a belső alkatrészek vizsgálatát, a Panasonic mérnökei időnként belső teszteket is végeznek annak érdekében, hogy a Toughbook mindenkor megőrizze működőképességét, és ne lépjenek fel náluk műszaki problémák párás környezetben.   

Hőtűrési vizsgálat

Hogy a szélsőséges igénybevételre tervezett Toughbook  jól viselje a hirtelen és jelentős hőmérséklet-ingadozást, katonai szabvány szerinti (MIL-STD) vizsgálatok egész sorával ellenőrzik, hogy a modellek tűrik-e a 93°C körüli magas és a -16°C körüli alacsony hőmérsékletet.

A katonai szabvány szerinti vizsgálatot (MIL-STD 810G) az USA hadserege dolgozta ki, és a legszigorúbb tesztszabványok között tartják számon a világon.

Mind a magas, mind pedig az alacsony hőmérsékleten történő vizsgálat a MIL-STD-810G szabvány 501.5 és 502.5 módszerének I. eljárása (tárolás), II. eljárása (működés) és III. eljárása (taktikai – készenlétből éledés) alapján történik. A Panasonic magas hőmérsékleten végzett tesztje azt vizsgálja, hogy minden modell képes-e 60°C hőmérsékleten működni, és elviselni a 71°C hőmérsékletet úgy, hogy utána is működőképes marad. Az alacsony hőmérsékleten végzett teszt azt vizsgálja, hogy a mobil számítógép képes-e -7°C hőmérsékleten működni, és elviselni a -16°C hőmérsékletet. A gépeknek a teszt után is zavartalanul kell működniük a megfeleléshez.

A MIL-STD-810G vizsgálati szabvány (503.5 módszer, I. eljárás) értelmében hősokk-tesztre is sor kerül. Ennek során az eszköznek három ciklust kell teljesítenie úgy, hogy közben a környezeti hőmérséklet 93oC-ról -16oC-ra csökken (egy ciklus). A megfeleléshez az eszköznek a hősokk-ciklusokat követően is be kell töltenie, és normál módon kell működnie. A teszteszközöket méretüktől függően egy percen belül helyezik át a melegből a hideg környezetbe. A mozgatáshoz anyagmozgató berendezést igénylő, nagyobb méretű gépeknél hosszabb ideig tarthat az áthelyezés.

A MIL-STD-810G szabvány részeként egy új fagyási-olvadási tesztet is kidolgoztak, amit a Panasonic is beépített hőtűrési vizsgálataiba. A szélsőséges igénybevételre tervezett Toughbook modelleket alávetik a MIL-STD-810G, szabvány 524-es módszerének III. eljárása szerinti vizsgálatnak (gyors hőmérsékletváltozás).

A külső hőmérséklet vizsgálata mellett a Toughbook eszközöket a MIL-STD teszt követelményeit meghaladó belső teszteken is próbára teszik. A tesztelésnek ez a szakasza a gyorsított élettartam-vizsgálat (HALT). Olyan stressztesztről van szó, amely a termék megbízhatóságára vonatkozó adatok gyűjtését szolgálja. A Panasonic mérnökei több hetes időszakon keresztül, meleg és hideg hőmérsékleti ciklusok alatt vizsgálják a szélsőséges igénybevételre tervezett Toughbook modellek teljesítményét. A huzamosabb idő alatt és szélsőséges körülmények között nyújtott teljesítmény vizsgálata során azonosíthatók – és még a gyártás megkezdése előtt továbbfejleszthetők – a potenciálisan meghibásodó alkatrészek.

Nyomástűrési vizsgálat

A Panasonic nyomástűrési vizsgálatai a légköri és fizikai nyomással szembeni ellenállás szempontjából is értékelik a Toughbook modelleket. Tekintve, hogy a szélsőséges igénybevételre tervezett Toughbook gépeket katonai és polgári repülőgépeken és mentőhelikoptereken is használják, működésük közben a légköri nyomás különböző hatásaival szemben is ellenállónak kell lenniük. A strapabíró üzleti modelleknek tűrniük kell a zsúfolt ingázó vonatokon fellépő erőhatásokat, és azt, ha véletlenül nehéz tárgyat helyeznek rájuk.

A Panasonic mérnökei a légköri nyomás tűrésének vizsgálatával meggyőződnek róla, hogy a szélsőséges igénybevételre tervezett mobil számítógépek akár 4572 méter magasságban is zavarmentesen működnek. Ez a legnagyobb vizsgált magasság a katonai teherszállító repülőgépeknél is alkalmazott MIL-STD-810G szabvány 500.5 módszerének I. eljárása (tárolás) és II. eljárása (működés) szerint.

A Panasonic szakemberei azt is ellenőrzik, hogy a Toughbook mobil számítógépcsalád minden tagja tűrje a burkolatra nehezedő fizikai nyomást. A Toughbook teljesen magnézium háza hússzor erősebb az azonos kategóriájú ABS műanyag háznál, ami ideálissá teszi az LCD-képernyő védelmére. Mivel az LCD-képernyő a laptop fontos és drága alkatrésze, a Panasonic házai jelentős mértékű fizikai nyomás elnyelésére képesek a képernyő védelme érdekében. Ezzel csökkentik a meghibásodások gyakoriságát és növelik a produktivitást.

A strapabíró üzleti laptopok a vizsgálati eredmények szerint 100 kgf közvetlen nyomást is elviselnek. A teszteléskor robotberendezés segítségével, a ház különböző részeire fejtenek ki nyomást. Így megfelelően lehet vizsgálni azokat a részeket, ahol gyakrabban előfordul törés vagy repedés (pl. a sarkokon), kiküszöbölve ezzel a Panasonic termékeinél a gyenge pontokat.

A nyomástűrési vizsgálatok során nem csupán a külső házelemeket, hanem a belső alkatrészeket is a katonai szabvány (MIL-STD 810G) követelményeinél magasabb szinten tesztelik. 

Az elektromágneses interferencia (EMI) és az elektromágneses kompatibilitás (EMC) vizsgálata

Az elektromágneses kompatibilitás (EMC) hiánya esetén keletkező energia megzavarhatja az elektronikus eszközök működését, az elektronikus eszközök keltette elektromágneses interferencia (EMI) pedig különösen a nagy érzékenységű elektronikus készülékeknél fontos kérdés. Az elektromágneses kibocsátás általában kellemetlen jelenség, amely egyes esetekben akár az emberéletet is veszélyeztetheti, ha pl. az életfunkciókat fenntartó berendezésekkel vagy a repülőgép kifinomult technológiájával lép fel interferencia.

A Panasonic Toughbook mobil számítógépei kielégítik az Egyesült Államok hadseregénél alkalmazott (és az USA védelmi minisztériuma által használt eszközöknél előírt) MIL-STD-416F szabvány követelményeit az elektromágneses kibocsátás és érzékenység terén. Ezzel megelőzik a káros interferencia kialakulását, és lehetővé teszi, hogy a Toughbook modellek más eszközök közvetlen közelében is zökkenőmentesen működhessenek.

A Panasonic saját és független külső felek által végzett vizsgálatai is igazolják, hogy a szélsőséges igénybevételre szánt Toughbook eszközök az elektromágneses sugárzási frekvenciák széles tartományában megfelelnek az EMI és az EMC szempontjából támasztott követelményeknek.

A víz és por behatolása elleni védelem vizsgálata (IP65 és IP54)

A mobil számítógépeknél jellemzően feltüntetik a behatolásvédelmi (IP) szabvány szerinti besorolást. A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) IP65 nemzetközi besorolása azt mutatja, milyen mértékben áll ellen a termék a por és a víz behatolásának az elektromos készülékek és gépek burkolatainál. A standard vizsgálati eljárásra épülő IP-besorolás kellő tájékoztatással szolgál az eszköz védettségére vonatkozóan.

A szélsőséges igénybevételre tervezett Toughbook számítógépek IP651 besorolással rendelkeznek a szilárd részecskék és folyadék behatolása elleni védelem terén. Az IP65 azt jelzi, hogy a termék sikeresen teljesítette az IP szabvány követelményeit a porral és a vízzel szembeni védettség szempontjából. Az első számjegy (6) a porral, a második pedig (5) a vízzel szembeni ellenállás szintjét jelöli. Ez azt jelenti, hogy a számítógép teljesítménye nem romlik, illetve maga az eszköz nem hibásodik meg, ha bármilyen irányból vizet permeteznek rá. A nagyobb számjegy magasabb szintű védettségre utal. Egy IP65 besorolású termék tehát jobban ellenáll a pornak és a víznek, mint egy IP54 besorolású.

1 Független, külső laboratórium által tesztelve a MIL-STD-810G szabvány 516.6-os módszer IV. előírása alapján (ütésteszt). Emellett az IEC 60529 szabvány 13.4, 13.6.2, 14.2.5 és 14.3 szakaszában foglalt követelményeknek is megfelel (IP65 besorolás).

Vezeték nélküli képességek vizsgálata

A Toughbook termékcsalád minőségének, megbízhatóságának és teljesítményének biztosítása érdekében szabályozzák és szorosan figyelemmel kísérik a vezeték nélküli tesztelés folyamatát.

A Panasonic eddig több millió eurót fordított a vezeték nélküli vizsgálatokat végző világszínvonalú létesítmények kialakítására, a kapcsolódó kutatás-fejlesztésre és tesztelésre. A japán Kobéban található visszhangmentes kamrája a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű vizsgálati környezete.

A visszhangmentes kamra úgy van kialakítva, hogy minden hangvisszaverődést és elektromágnese hullámot elnyeljen.  Ez azért fontos, mert ha külső hang vagy rádiójel jutna a kamrába, hamis eredmények születnének.

A világszinten is egyedülálló visszhangmentes kamra minden nem kívánt rádiójelet és interferenciát távol tart. Ily módon ideális szabályozott környezetet teremt annak vizsgálatára, milyen hatást gyakorolnak a rádiófrekvencia-jelek a vezeték nélküli Toughbook termékek működésére. A kamrában a tesztek vezeték nélkül (OTA) zajlanak, többek között a teljes izotróp érzékenység (TIS) és a sugárzott összteljesítmény (TRP) vizsgálata céljából.

A vezeték nélküli tesztek a valós körülményekre jellemző hőmérsékleti és csapadékviszonyokat és egyéb környezeti tényezőket szimulálják. Vezeték nélküli tesztekkel vizsgálják a meghajtóprogram és a csatlakozásokat kezelő szoftver működését, valamint a felhasználók által utazás közben tapasztalt környezeti és hálózati feltételek között nyújtott teljesítményt.

A Panasonic mérnökei a visszhangmentes kamrában végzett tesztek eredményeit a Toughbook termékek tervezési szakaszában is felhasználják a mobil számítógépek és táblagépek által nyújtott vezeték nélküli teljesítmény optimalizálására. A tesztek eredményei alapján a mérnökök a terméktervek véglegesítése és gyártásra való jóváhagyása előtt azonosítani és kezelni tudják a problémás területeket.

A Toughbook termékek szigorú és beható tesztelésével a Panasonic olyan strapabíró mobil számítógépeket képes gyártani, amelyek számos iparágban hibatűrő, konzisztens és megbízható működést biztosítanak, és sokféle környezeti feltétel közepette kifogástalanul működnek.