A Panasonic Toughbook támogatja a Khumbu Challenge expedíciót

A Panasonic Toughbook támogatja a Khumbu Challenge expedíciót

A 2009 októberében indított Khumbu Challenge expedíción olyan katonák vettek részt, akik korábban valamelyik háborús övezetben megsebesültek. A program résztvevői, akik a Mount Everest alaptáborából indultak a kiválasztott csúcsok meghódítására, útjuk során Panasonic Toughbookok segítségével tartották a kapcsolatot barátaikkal, szeretteikkel és segítőikkel.

A nepáli Himalájában öt hétig tartó expedícióban három csoport vett részt, mindegyik csoport 20 segítőből és 5-7, korábban az iraki vagy az afganisztáni harcokban megsebesült katonából állt. Két mászócsapat is részt vett az expedícióban.  Az egyes csapat a komoly kihívást jelentő Ama Dablam csúcsot próbálta megmászni (6800 m), míg a kettes csapat a Lobouche East (6200 m) és az Island Pk (6300 m) meghódítását tűzte ki célul.

A Panasonic által rendelkezésükre bocsátott öt CF-30 és két CF-52 laptop segítségével az expedíció tagjai kommunikálhattak az alaptáborral, blogbejegyzéseket és videókat tölthettek fel az expedíció honlapjára, kapcsolatot tarthattak barátaikkal és családtagjaikkal, és szükség esetén riaszthatták a hegyimentőket.

A Khumbu Challenge program célja az, hogy egy rendkívüli élmény segítségével támogassa a sebesülésükből felgyógyuló katonák rehabilitációját.  A résztvevők a híres és már önmagában próbatételt jelentő útvonalon közelítették meg az Everest alaptábort. Az út során megmászták a Kala Pattart, amely arról ismert, hogy a csúcsról csodálatos látványt nyújt a Mount Everest.

A Khumbu Challenge a FORTITUDE projekt részét képezi, melynek célja a műveletek során megsebesült katonák és tengerészek rehabilitációjának támogatása. A program az eddiginél szélesebb körű támogatást nyújt a sebesült katonáknak és hozzátartozóiknak a teljes rehabilitáció során, az elsődleges ellátástól kezdve egészen addig, míg a katona visszatér egységéhez vagy polgári szolgálatba áll, esetleg visszavonul.

A Khumbu challenge program során használt eszközök közül két Panasonic CF-52 laptopot a FORTITUDE projektnek adományozott a Panasonic. A projektet a devonporti Haslar vállalat irányítja. A Toughbookokat a projekt későbbi szakaszaiban sebesült katonák felépülését segítő kalandprogramok során használják majd.