A strapabíró eszköz környezetkímélő is lehet

2018-ra, alapítása 100.  évfordulójára a Panasonic az elektronikai iparág első számú zöld innovátora kíván lenni. Hogy mit tesz a Toughbook és a Toughpad az ambiciózus terv elősegítésére?
 
A környezettudatos vállalatokra gondolva valószínűleg nem az elektronikai gyártók jutnak elsőként az ember eszébe. A Panasonic esetében azonban érdemes felülvizsgálni ezt a nézetet.
 
A Panasonic mint globális szervezet elkötelezett a fenntartható és környezetkímélő termékek és eljárások fejlesztése iránt, és energiahatékony termékek gyártására törekszik. Gyártóüzemeiben mérsékli a CO2 kibocsátást; és világszerte ösztönzi a környezettudatos tevékenységek terjedését. 
 
A környezet iránt érzett felelősségére jó példa, hogy a Panasonic gyárainak 78%-ában a keletkezett hulladék 98%-át újrahasznosítják.
 
Környezettudatos tervezés
 
De mi a helyzet a Toughbookkal és a Toughpaddel? Ebben az esetben is téved, aki azt gondolja, hogy a szélsőséges igénybevételre fejlesztett eszközök csakis károsíthatják a környezetet. Valójában ennek épp az ellenkezője igaz.
 
Az összes Toughbook terméket az elektronikai termékek környezetterhelését vizsgáló EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool) rendszer szerint tanúsítják. Ennek segítségével a vásárlók összehasonlíthatják egymással és értékelhetik az asztali PC-k, a laptopok és a monitorok környezeti jellemzőit – mégpedig olyan szempontok alapján, mint a környezetkárosító anyagok használatának kiküszöbölése vagy az energiatakarékos működés.
 
Az ügyfelek számára megnyugtató módon minden Toughbook arany vagy ezüst EPEAT-besorolással rendelkezik, ami a legmagasabb szintű környezeti teljesítményt jelzi.
 
Egy másik benchmark az Energy Start program, az energiahatékony otthoni eszközök nemzetközi szabványa. A Greenpeace 2012 novemberében kiadott „zöld” elektronikai útmutatója (Greenpeace Guide to Greener Electronics) szerint a Panasonic noteszgépei mintegy 25%-kal teljesítik túl a program követelményeit.
 
Speciális eszközök komoly előnyökkel
 
Az eszközöket közelebbről megvizsgálva több szempontból is nyilvánvaló a környezetre fordított kiemelt figyelem. A Toughbook és a Toughpad termékjellemzői – például az alacsony energiafogyasztás, a cserélhető akkumulátorok és a (termelt hulladék mennyiségét már önmagában is csökkentő) kivételesen hosszú életciklus – jelentős környezeti előnyöket kínálnak a kevésbé speciális eszközökhöz képest.
 
Hasonlóan előnyös mind a felhasználó, mind pedig bolygónk számára a Toughbook visszavásárlási programja és az a lehetőség, hogy az eszközök használóinak kevesebbet kell gépkocsival, busszal vagy vonattal utazniuk.
 
Ha tehát olyan mobil technológiát keres, amely egyszerre kíméli a környezetet és állja a sarat minden munkahelyen, a Panasonic a megoldás. Az üzleti világban, ahol a környezetvédelmi szabályozás és felelősség a kormányzati szervek és a potenciális ügyfelek számára egyaránt prioritás, a fenti előnyök a környezeten túl a felhasználó vállalat nyereségességére is pozitív hatást gyakorolnak.