• Megfordul az
    avulási trend

Toughbook és Toughpad – megfordul az avulási trend

A Quarterly Journal of Economics egyik 1986-os száma alapján a Wikipedia az alábbiak szerint definiálja a „tervezett avulás” fogalmát: 
 
„Olyan szabályzat, amely korlátozott élettartamú termék tervezését írja elő annak érdekében, hogy a termék meghatározott időn belül elavuljon, azaz már ne legyen divatos vagy működőképes. A tervezett avulás potenciális előnyökkel jár a gyártóra nézve, mivel a használat folytatásához a fogyasztó kénytelen új terméket vásárolni.”
 
Miért olyan gyakori téma ez manapság a mobil számítástechnika világában? A választ a számítástechnika gyors változása és a modern felhasználó számára elérhető mobil eszközök mind szélesebb körű elterjedése adja meg.
 
Vegyük például a táblagépeket. A terméktervezés és -gyártás során előre eltervezett vagy beépített avulás az otthoni és az üzleti piacon is egyre népszerűbb táblagépek esetén számos piacvezető modellnél egyértelműen tetten érhető. Az akkumulátorok gyakran úgy vannak az egység belsejébe szerelve, hogy hasznos élettartamuk végén a felhasználó ne tudja kicserélni őket. A képernyőt szintén úgy építik meg, hogy ne legyen cserélhető. A belső komponensek rögzítettek az eszközön belül, így igény vagy szükség esetén nincs lehetőség frissítésükre.
 
Üzleti és környezeti károk
A készülékek élettartam alatti szervizelésének, karbantartásának és frissítésének lehetetlenítése – költség és anyagfelhasználás szempontjából is – káros pazarláshoz vezet. A felhasználónak avuláskor a teljes eszközt cserélnie kell, így nagyobb anyagi ráfordítással kell számolnia, maga az eszköz pedig a megállíthatatlanul növekvő technológiai hulladékhegyeket szaporítja. Így a tervezett avulás sok vállalat pénzügyi helyzete ÉS bolygónk szempontjából egyaránt káros jelenség.
 
Van azonban a trend alól néhány kivétel. A Panasonic Toughbook és Toughpad laptopokat és táblagépeket, valamint a hasonló strapabíró modelleket jóval hosszabb élettartamra tervezik, mint normál versenytársaikat, és meghibásodási arányuk is sokkal alacsonyabb. Emellett a Toughbook és Toughpad készülékek a felhasználó által cserélhető akkumulátorokat tartalmaznak, és más jellemzőik ill. komponenseik is visszafelé kompatibilisek a korábbi modellekkel.
 
A lassúbb avulás a TCO-t is csökkenti
Tehát ezek a laptopok és táblagépek hosszabb élettartamúak, könnyebben karbantarthatók, sokkal ritkábban hibásodnak meg, és nem avulnak el egy-két éven belül. Így olyan megoldások születnek, amelyek csökkentik a teljes életciklusra vetített összköltséget (TCO-t), elejét veszik a komplett gépparkcserével járó állandó bonyodalmaknak az IT-szervezetnél, és a környezetet is jobban kímélik.