Testre szabás

Szeretné gépjárműbe szerelni számítógépét?

Ebben a helyzetben nem működnek az egy kaptafára szabott megoldások.

Európa-szerte terepen dolgozó szakemberek ezrei, sőt milliói használnak folyamatosan mobiltechnológiát – például laptopot vagy táblagépet – és speciális haszongépjárművet napi munkájuk során.

Közülük egyre többen és egyre több ágazatban ismerik fel, milyen jelentős üzleti előnyökkel jár, ha a gépjárműben biztonságosan dokkolhatják és rögzíthetik számítógépüket. A gépjárműbe szerelt számítógépek áramforráshoz, irodai rendszerekhez és alkalmazásokhoz, kommunikációs technológiához, munkaütemezési és felügyeleti szoftverekhez és sok egyéb üzleti támogató funkcióhoz férnek hozzá. Így jelentősen nő a produktivitás, a hatékonyság, mérséklődnek a költségek, és az ügyfélkiszolgálás színvonala is javul.

Ha az üzleti előnyök ennyire nyilvánvalóak – és gyors a megtérülés –, akkor mi gátolja mégis a dokkoló- és szerelőmegoldások szélesebb körű elterjedését a haszongépjárművekben? 

Leginkább a testreszabási és a formai követelmények.

 

A specializáció mint alapkövetelmény

Az olyan iparágakban, mint a távközlés, a közműszektor, a készenléti szolgálatok és a logisztika – ahol a kiszálló technikai és szakszemélyzet gyakran haszongépjárműben utazik, és laptopot vagy táblagépet is visz magával – a specializáció általában alapkövetelmény.

Gépjárműveik olyan specifikáció szerint készülnek, amely pontosan megfelel a munka jellegének. Működésük igazodik az adott környezet sajátos követelményeihez, fel vannak szerelve a szükséges eszközökkel, és gyakran az ülések elrendezése, a kommunikációs berendezések, valamint a vezetői információs és adatrögzítési technológia is speciális bennük. Így az egyes gépjárművek elrendezése, specifikációja és általános (belső és külső) kialakítása jelentősen eltérhet egymástól a különböző vállalatoknál.

Hasonlóképpen, a kiszálló munkatársak mobilkészülékei, például a feladatok elvégzését támogató táblagépek és laptopok is kifejezetten az adott rendeltetés szerint készülnek. A számítógépeket gyakran „fokozott igénybevételre” tervezik, azaz minden komponensüket a terepre jellemző mostoha kültéri viszonyok ismeretében alakítják ki. Ennélfogva jól tűrik a rázkódást, az ütődést, a leejtést, a folyadékömlést, a karcolódást, a horpadásokat, a hőmérséklet ingadozását és az extrém hőséget. Így formájukat, méretüket és specifikációjukat tekintve is jelentősen eltérnek a normál vagy otthoni mobileszközöktől.

Az eszközök specifikációja még a strapabíró kategórián belül is cégről-cégre változik. Az eltérő csatlakozási követelmények miatt például a portok, a wifi-modulok, a tápegységek és az elérhető alkalmazások is különböznek.

Tehát amikor olyan gépjárművekről ÉS mobiltechnológiáról  van szó, amelyeket rendkívül sajátos követelmények szerint alakítottak ki, a „dobozos” szerelőmegoldások valószínűleg nem használhatók.

 

Egyedi megoldások a világklasszistól

Vannak azonban alternatívák. A strapabíró notesz- és táblagépek globális piacvezető szállítója, a Panasonic speciális dokkolómegoldásai sokféle gépjárműben használhatók, a személyautókat, a kisteherautókat, az összkerékhajtású terepjárókat és a készenléti szolgálatok mentőjárműveit stb. is ideértve. Amikor az adott cég vagy az adott gépjármű miatt speciális kialakításra van szükség, a Panasonic képes olyan ergonomikus megoldást szállítani és telepíteni, amely tökéletesen hasznosítja a rendelkezésre álló teret, ugyanakkor a technológiahasználók követelményeinek is megfelel.

A saját tervezőkből és telepítési szakemberekből álló, egyedi dokkolómegoldásokat szállító Panasonic csapat sokféle dokkolási lehetőséget kínál:

  • Műszerfalra szerelt dokkolók – A műszerfal a gépjárműben dokkolt eszközök leggyakoribb helye, ahol a felhasználó gyorsan és biztonságosan, a látótér zavarása nélkül hozzáfér a kartávolságban rögzített géphez és az alkalmazásokhoz.
  • Hátulra szerelt dokkolók – Segítségükkel a dolgozók a gépjármű hátsó részében végezhetik feladataikat, és a szem elől elrejtve, biztonságosan tárolhatják az eszközt. Az eszköz ilyenkor egy, a vezetőülésnél rögzített második képernyővel is összekapcsolható.
  • Előre szerelt dokkolók – A kesztyűtartóba, az ülés alá vagy a vezetőülés mellé, előre szerelt dokkolók általában össze vannak kapcsolva egy második képernyővel, amelyen út közben is elérhető a feladatkezelő szoftver.
  • Második képernyő – Ilyen lehet a műszerfal középkonzoljába épített képernyő vagy a tetőbe szerelt, lehajtható képernyő, melyek segítségével a felhasználó akkor is dolgozhat, amikor az eszköz a gépjármű más részén van dokkolva.

A Panasonickal kiépített, közvetlen partnerkapcsolatnak köszönhetően Európa-szerte máris számos cég élvezi a testre szabás és az egyedi gyártás előnyeit a speciális igényekre szabott, tökéletes megoldás kidolgozása terén.

A hertfordshire-i rendőrségnél a Vauxhall Special Vehicles megosztotta a gépjárművek specifikációját a Panasonic ProServices csapatának belső CAD-tervezőivel annak érdekében, hogy el tudják készíteni a rendőrségi munkatársak és a gépjármű konkrét igényeinek megfelelő dokkolóállomást.  A Panasonic kompatibilis érintőképernyős kijelzőt és kommunikációs egységeket is beszerzett a komplett megoldás kialakításához.

Mark Dawson, az AA közúti divíziójánál zajló átalakítási program vezetője, így nyilatkozott: „A Panasonic kifejezetten a mi igényeink szerint tervezte meg műszerfalra szerelhető, vékony dokkolómegoldásunkat. Fontos volt, hogy a dokkolót el lehessen fordítani úgy, hogy az eszköz vagy a kezelő felé vagy oldalra nézzen. Szintén fontos követelmény volt az átmenő antenna a jobb mobilhálózati csatlakozáshoz, és az ügyfelek megtalálását segítő külső GPS-modul csatlakoztatásának lehetősége. Emellett többféle portra volt szükségünk az eszközön, így a LAN-t és a VGA-t is beépítették számunkra.”

A testre szabás természetesen csak egyike annak a számos szempontnak, amelyet figyelembe kell venni a haszongépjárműben használt mobileszközök dokkolási módjának és helyének  kiválasztásakor. Ha szeretné részletesen megtudni, milyen szempontokat érdemes átgondolnia, olvassa el a Panasonic e témában nemrég közzétett, részletes jelentését.